Симптоми на Алцхајмерова болест

Во почетната фаза на болеста често се јавува дилемата дали конкретните промени се резултат на Алцхајмерова болест или се должат на нормалниот процес на стареење.  Следната листа на знаци и симптоми ќе ви помогне да ја разрешите таа дилема и ќе ви покаже дали и каде треба да побарате стручна медицинска помош. Заборавање на разни […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Што е Алцхајмерова болест

Денес во светот 1 од 6 луѓе постари од 65 години и скоро секое второ лице постаро од 85 години, боледуваат од Алцхајмерова болест. Со оглед на тоа дека светската популација старее, современата медицина ја опишува Алцхајмеровата болест како чума на 21виот век. Алцхајмерова болест или во Македонија попозната како “склероза” е најчесто невродегенеративно заболување […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Видови злоупотреба на стари лица

Првиот чекор во запирање на злоупотребата на постарите е да си признаеме дека тоа постои, се случува секојдневно на многу различни начини и да кажеме СТОП на насилството и злоупотребата на старите лица. Еве ги петте најчести видови на злоупотреба на стари  лица: 1. Физичка злоупотреба „Сите човечки суштества се раѓаат со еднакви и неотуѓиви права, […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

СТОП за злоупотреба на стари лица

  Генералното собрание на Обединетите нации, во својата резолуција 66/127, го назначи 15-ти Јуни како Светски ден за подигнување на свеста за злоупотребата на стари лица. Тоа претставува еден ден во годината кога целиот свет го изразува своето противење на злоупотребата и страдањето нанесено кон некои од нашите постари генерации. Глобалната популација на луѓе на […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ
обука проектен процес -Валандово

Обука Валандово “ Управување со проектен циклус“

Здружението им стои на располагање на сите локални самоуправи, здруженија на граѓани и други субјекти за организирање на обука …

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ
Зачленете се во Здружението ДОБЛЕСТ
Change this in Theme Options
Copyright © 2019 All Rights Reserved. Designed by МакедонскиПреводи & Вебдизајн