Пријавете се како волонтер во ДОБЛЕСТ

Во рамки на проектот: Ние сме со ВАС, финансиски поддржан од Град Скопје распишуваме ЈАВЕН ПОВИК за млади/невработени лица кои сакаат да помогнат на старите лица за нивно активно користење на слободното време. Цел на проектот е поттикнување на меѓугенерациската солидарност и волонтеризмот кај помладите за грижа кон постарите лица. За таа цел, ја креираме […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Креативен тест за проверка на Алцхајмерова болест

  ЧЕКОР 1 Првиот чекор е цртеж на часовник. Дадете и на личноста која ја тестирате бел лист хартија и пенкало и кажете и да нацрта часовник на кој стрелките ќе покажуваат точно време пр. 11ч 40мин. ЧЕКОР 2 Вториот чекор е оценување на цртежот. 1 поен доколку се правилно распоредени бројките. 1 поен доколку […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Симптоми на Алцхајмерова болест

Во почетната фаза на болеста често се јавува дилемата дали конкретните промени се резултат на Алцхајмерова болест или се должат на нормалниот процес на стареење.  Следната листа на знаци и симптоми ќе ви помогне да ја разрешите таа дилема и ќе ви покаже дали и каде треба да побарате стручна медицинска помош. Заборавање на разни […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Што е Алцхајмерова болест

Денес во светот 1 од 6 луѓе постари од 65 години и скоро секое второ лице постаро од 85 години, боледуваат од Алцхајмерова болест. Со оглед на тоа дека светската популација старее, современата медицина ја опишува Алцхајмеровата болест како чума на 21виот век. Алцхајмерова болест или во Македонија попозната како “склероза” е најчесто невродегенеративно заболување […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Видови злоупотреба на стари лица

Првиот чекор во запирање на злоупотребата на постарите е да си признаеме дека тоа постои, се случува секојдневно на многу различни начини и да кажеме СТОП на насилството и злоупотребата на старите лица. Еве ги петте најчести видови на злоупотреба на стари  лица: 1. Физичка злоупотреба „Сите човечки суштества се раѓаат со еднакви и неотуѓиви права, […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

СТОП за злоупотреба на стари лица

  Генералното собрание на Обединетите нации, во својата резолуција 66/127, го назначи 15-ти Јуни како Светски ден за подигнување на свеста за злоупотребата на стари лица. Тоа претставува еден ден во годината кога целиот свет го изразува своето противење на злоупотребата и страдањето нанесено кон некои од нашите постари генерации. Глобалната популација на луѓе на […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Членство во Координативно тело (КТ)

Ги повикуваме установите за социјална заштита на стари лица да се пријават за членство во Координативно тело на E-mail: info@doblest.mk КТ е првата организирана форма на здружување на домовите  во Р.Македонија,  во рамки  на Здружението  Доблест, која делува  во насока на  подобрување  на условите на старите лица во РМ. КТ  има за цел меѓусебно поврзување […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Ни се радуваат штом ја отвориме вратата

Треба да ги посетуваме секој ден, не само кога има повод.  Мораме некои работи да ги земеме во свои раце. Од неколкуте посети на  „новите домови“ на старите лица, сфатив дека на  старите доволно им е да им ја отворите само вратата и тие се веќе среќни, радосни, на лицата им заигрува насмевка и по […]

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Годишни Извештаи Доблест 2014

Составени се годишните извештаи на Здружение ДОБЛЕСТ *Годишен извештај 2014 *Финансиски извештај 2014 Годишниот извештај за спроведени активности во 2014 година може да го погледнете на следниов линк Извештајот за финансиското работење за 2014 година може да го погледнете на следниов линк

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Зошто ги сакаме нашите баби и дедовци

Некои од нас израснале со своите баби и дедовци, други ги гледале само кога им оделе на посета

ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ
Зачленете се во Здружението ДОБЛЕСТ
Change this in Theme Options
Copyright © 2019 All Rights Reserved. Designed by МакедонскиПреводи & Вебдизајн